Historia

DSC_0096-2.JPG

Under slutet av 1960/början 1970 började vårt intresse för hundar – Gunilla hade på den tiden en schäfer och Bengt hade boxer- Bengt som utbildat sig till instruktör i Brukshundklubben och ledde en hel del dressyrkurser fick Gunilla som elev i en av kurserna och där startade vårt gemensamma intresse för hund. Efter några år köpte vi vår första Riesenschnauzertik från Birgitta Jönsson och Lennart Hindefors en riktigt stjärna som vi tävlade med i bruks i såväl rapport som spår. Tiken korades med +3 och efter att ha meriterat henne i bruks och utställning tog vi vår första kull. Vår uppfödning av riesenschnauzer resulterade i ett flertal brukschampion och utställningschampionat och i en av kullarna kvalificerade sig 3 av avkommorna samma år till bruks-SM. Själva tävlade vi under en mängd av år och förde upp flera av våra Riesenschnauzer till segrarklass i såväl spår som rapport.

Bengt utbildade sig till bruksprovsdomare agerade som skyddshundfigurant, detta var möjligt med stöd av Gunilla som helhjärtat ägnade sig åt vår uppfödning. När sedermera barnen gjorde entré och intresset för bruksarbetet avtog skaffade vi vår första dvärgschnauzer – från Mirox Kennel, Katharina Almroth – en hane som gick som en kanonkula i utställningsringen och på kort tid hade vi vår första NORD o INTUCH. Denna framgång väckte vårt intresse för utställning och inom kort köpte vi vår första tik från Impacts Kennel Nina Karlsdotter och därmed var vår uppfödning av dvärgschnauzer igång.

Gunilla som varit den ansvariga för vår uppfödning började snart tala om att vi behövde nytt blod och inom kort hade vi införskaffat en AMCH från Kellys Kennel i USA. Under åren har vi köpt ett tiotal hundar från denna kennel som tillhör en av de främsta i USA på svart uppfödning. Bolero som var den första hanen vi köpte grundlade vår avel som sedermera följdes upp av ytterligare en import från Kelly´s - Kelly´s Pepalfa´s New Star som ställdes ut 58 gånger varav 57 BIR och 1 BIM – 7 gånger BIS och 35 grupplaceringar. Denna hund ligger fortfarande som en röd tråd i vår avel.

Vidare har vi importerat avelsmaterial från Tyskland och Polen. Vi har varit mycket restriktiva i vår import av hundar och enbart valt uppfödare av hög klass och ärlighet och med en sund avel av friska hundar.

Vi har ställt ut i många Europiska länder och genom åren skaffat oss många vänner bland uppfödare världen över. Våra hundar har exporterats till Australien, Syd-Korea, Japan, Spanien, Polen, USA, Litauen, Italien, Danmark, Finland och Norge och flertalet av de exporterade hundarna har blivit mycket välmeriterade och många har lämnat Champion avkommor i sina länder.

Gunilla är den som trimmar och sköter våra hundar inför utställning och tillhör de främsta trimmarna av rasen i Sverige. Samtidigt med vår uppfödning har Bengt hunnit med att sitta i Västra Kennelklubbens styrelse i ca 10 år och 5 av de åren som ordförande för att under den senare delen lägga grunden för och skapa ett kontrakt med Svenska Mässan för den nu mycket populära utställningen MyDog. Bengt har dessutom suttit i styrelserna för SSPK och Dvärgschnauzerringen sazmt Götebors o Mölndals Brukshundklubb.

Gunillas noggrannhet och stora intresse för rasen har medfört att vi flitigt ställt ut våra hundar inte bara i Sverige utan i många länder i Europa och under våra år som uppfödare har vi fram till idag bland våra importerade hundar och egna uppfödda hundar fått ca 200 champions

Vi har vunnit 9 Världsvinnar-titlar varav 3 egna uppfödda hundar. Vid WW-2010 i Danmark fick vi en egen uppfödd vit tik som blev WW samt en svart tik som blev JWW.

Bland uppfödare i världen är Kennel Pepalfa´s ett välkänt namn och i Skandinavien har vi ett mycket gott rykte och kan utan att ta för stora ord i vår mun säga att vi är ett gott föredöme som uppfödare av rasen och en god representant för Svenska Kennelklubben.

1997 efter att ha vunnit det mesta som går att vinna i utställningsringarna ville vi ha en ny utmaning – och vi importerade den första vita dvärgschnauzern till Sverige som därefter följts upp av ett flertal amerikanska importer – från Wildwoods Kennel-. Vår vita uppfödning har skett i mycket långsam takt – våra krav är höga och vi avstår hellre en valpkull om vi inte hittar rätta kombinationen för våra tikar. Trots att vi mycket försiktigt avlat på våra vita har vi kort tid fått ett namn i världen där våra vita omtalas med respekt. Trots våra framgångar med den vita dvärgschnauzern har vi nu slutat föda upp denna färg - antalet hundar blev för många - vi vill ge varje hund den tid den behöver och vi valde då att fortsätta med våra svarta som alltid legat närmast våra hjärtan.

Våra uppfödargrupper har givit oss en del BIS och grupplaceringar och under 2009 erövrade vi en 7-de placering i Agrias tävling om Bästa uppfödargrupp och 2010 en 19-de plats

Vår stora utmaning i framtiden är nu att behålla den höga kvalitet vi uppnått i vår avel och fortsätta på de linjer som genom åren givit oss otroligt många framgångar och framförallt friska och sunda hundar med god mentalitet.

Liksom vi gjort under alla våra 40 år som uppfödare kommer vi att fotsätta att arbeta med rasens bästa som målsättning.

Copyright © 2011-2012 Pepalfas Kennel All Rights Reserved